Προωθημένες παρεμβάσεις για την κυκλική οικονομία

Οι προωθημένες παρεμβάσεις για την κυκλική οικονομία αφορούν ένα νέο κύμα επενδύσεων στον τομέα αυτό,και οι οποίες μαζί με τις επενδύσεις που ήδη υλοποιούνται, θα μπορούσαν να βάλουν την ευρωπαϊκή οικονομία σε μια αξιόπιστη πορεία μετάβασης από τη γραμμική στην κυκλική οικονομία. Οι παρεμβάσεις αυτές διακρίνονται σε επιμέρους κατηγορίες,εκ των οποίων επικεντρωνόμαστε στις τρεις μεγαλύτερες: την κυκλική κινητικότητα (μεταφορές), την κυκλική διατροφή και τα κυκλικά κτίρια (δομημένο περιβάλλον).

  • Κυκλική Κινητικότητα

1.  Ολοκληρωμένα συστήματα μετακίνησης:

Το ολοκληρωμένο αυτό σύστημα έχει να κάνει τόσο με τα δημόσια μέσαμεταφοράς όσο και με τα αυτοκίνητα πολλών χρηστών. Η βασική ιδέα είναι ηεξέλιξητου συστήματος μετακίνησης, με σκοπό να επιτευχθεί η ασφαλής οδικήμετακίνηση των ανθρώπων μειώνοντας το οικολογικό αποτύπωμα πουαφήνουμε.Μερικάπαραδείγματα καινοτομιών που θα τεθούν σε εφαρμογή στοκοντινό μέλλον είναι: παραγωγή αυτοκινήτων μηδενικώνεκπομπών, τηδημιουργία σχετικών υποδομών καιτέλος, ηλεκτρονικές εφαρμογές πλοήγησηςκαι ψηφιοποιημένα συστήματα πληρωμών για το ολοκληρωμένο σύστημα μετακίνησης.

2. Σχεδιασμός και παραγωγή κυκλικών αυτοκινήτων:

Πρόκειται για αυτοκίνητα μηδενικών εκπομπών ρύπων που παράγονται μεαυθεντικά υλικά και στοχεύουν στην ανακύκλωση και επαναχρησιμοποίησή τους. Ήδη υπάρχουν ενδείξεις ότι η αυτοκινητοβιομηχανία κινείται προς αυτή την κατεύθυνση. Για παράδειγμα, η επαναμεταποίηση ανταλλακτικών αυτοκινήτων λαμβάνει όλο και περισσότερο υπόψη την προοπτική για αποσυναρμολόγηση.

3. Επαναμεταποίηση ανταλλακτικών αυτοκινήτων:

Πρόκειται για μεταποιητικές διαδικασίες που αποσκοπούν στην ανακατασκευή ενός χρησιμοποιημένου προϊόντος ώστε να μπορεί να επαναχρησιμοποιηθεί ως καινούριο, ενώ με την ανακύκλωση, όπου το προϊόν απο συντίθεται σε πρώτες ύλες που επαναχρησιμοποιούνται. Με αυτόν τον τρόπο θέλουμε να αποφύγουμε την επιβάρυνση του περιβάλλοντος με την παραγωγή νέων ανταλλακτικών.

  • Κυκλική διατροφή

4. Εφαρμογή αναγεννητικών αγροτικών πρακτικών: 

Πρόκειται για πρακτικές αγροτικής καλλιέργειας που όχι μόνο απο καθιστούν το έδαφος, αλλά και αναζωογονούν το οικοσύστημα, συμπεριλαμβανομένων της οργανικής γεωργίας, της αειφόρου γεωργίας (permaculture), της καλλιέργειας χωρίς όργωμα (no till polyculture) και άλλων πρακτικών, που έχουν σκοπό να σταματήσουν τη διάβρωση του εδάφους και να μειώσουν την εξάρτηση της γεωργίας από χημικά λιπάσματα, φυτοφάρμακα, ζιζανιοκτόνα, κλπ.

5. Αξιοποίηση θρεπτικών στοιχείων από τα οργανικά απόβλητα: 

Πρόκειται για την ανάκτηση θρεπτικών στοιχείων (nutrients) και ενέργειας(βιοαέριο) από οργανικά απόβλητα με τη χρήση διαφόρων μεθόδων. Οιοργανικές ουσίες αποσπώνται από τη βιομάζα μέσω βιοχημικών διαδικασιών(βιοδιυλιστήρια) και χρησιμοποιούνται είτε στην τροφική αλυσίδα(πρωτεΐνες) ως αγροτικές εισροές (λιπάσματα) ή στη χημική βιομηχανία(πολυαιθυλένιο). Η βιομάζα, επίσης, επεξεργάζεται μέσω μη αερόβιας αποσύνθεσης (anaerobic digestion) για την παραγωγή βιοαερίου που θα χρησιμοποιηθεί στην παραγωγή ενέργειας ή την κίνηση οχημάτων.

6. Αγροτικές καλλιέργειες σε αστικά αγροκτήματα εσωτερικού χώρου: 

Στη συγκεκριμένη περίπτωση μιλάμε για την παραγωγή φρούτων και λαχανικών χωρίς τη χρήση χώματος και ανεξαρτήτως καιρικών συνθηκών σε καθε τοποιημένους εσώκλειστους αστικούς χώρους με τη χρήση των τεχνολογιών της υδροπονίας, της αεροπονίας και της ενυδροπονίας.

7.Ανάπτυξη νέων πηγών πρωτεΐνης: 

Πρόκειται για την κάλυψη της υπερβολικής ζήτησης για κρέας και ψάρια, πουαργά ή γρήγορα δεν θα μπορεί να ικανοποιηθεί από την πλευρά τηςψπροσφοράς, με εναλλακτικές πηγές πλήρους πρωτεΐνης, όπως έντομα, φύκιαψκαι μικροάλγες (υδρόβιοι μονοκυτταρικοί οργανισμοί).

  • Κυκλικά κτίρια

8. Επανασχεδιασμός και κατασκευή κτιρίων με τις αρχές της κυκλικής οικονομίας:

Πρόκειται για ενεργειακά αυτόνομα κτίρια που σχεδιάζονται και κατασκευάζονται ώστε σε όλο τον κύκλο ζωής τους να μπορούν, να αφαιρούνται χρησιμοποιημένα ή ανεπιθύμητα υλικά και να αντικαθίστανται με ανακτημένα υλικά που θα είναι επίσης ανανεώσιμα ή ανακυκλώσιμα,επιτρέποντας παράλληλα βελτιώσεις στην διαρρύθμιση ή τη λειτουργικότητα του κτιρίου.

9.Ανάκτηση και επαναχρησιμοποίηση δομικών υλικών: 

Πρόκειται για τη λειτουργία εργοστασίων ανάκτησης υλικών από τα μπάζαπου παράγονται κατά τη διαδικασία κτισίματος και κατεδάφισης κτιριακών κατασκευών. Στο πλαίσιο αυτό είναι απαραίτητη η τυποποίηση των ποιοτικών χαρακτηριστικών των μη παρθένων υλικών, ώστε να χρησιμοποιούνται με εμπιστοσύνη από τους κατασκευαστές.

10. Ανάπτυξη κυκλικών πόλεων: 

Πρόκειται για την εφαρμογή των αρχών της κυκλικής οικονομίας στο χωροταξικό σχεδιασμό των πόλεων, έτσι ώστε όχι μόνο να ενσωματωθούν τα αποτελέσματα της στροφής προς τη κυκλική οικονομία, όσον αφορά τις μεταφορές, τα τρόφιμα και το οικοδομικό περιβάλλον, αλλά και να προκύψουν πρόσθετες κυκλικές δράσεις όπως στη διαχείριση του νερού και τοπικών ενεργειακών υποδομών, καθώς και των χώρων που θα απελευθερωθούν κατά τη μετάβαση στην κυκλική οικονομία των μεταφορών, ενώ ταυτόχρονα θα εξορθολογίζεται και η τάση εξάπλωσης των πόλεων σε νέες περιοχές.

R.A.I.S.E.  
Powered by Webnode
Create your website for free! This website was made with Webnode. Create your own for free today! Get started